Home Seksnieuws Pro-ano coach heeft vaak seksuele bedoelingen

Pro-ano coach heeft vaak seksuele bedoelingen

63
0
Tip

Op zogenaamde pro-anorexia-fora zijn regelmatig nep-coaches actief die meisjes om expliciete foto’s en seksuele handelingen vragen. Dat meldt NOS op 3 op basis van een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en Proud2Bme, een forum dat jongeren hulp biedt bij een eetstoornis.

De onderzoekers schrokken volgens NOS op 3 van hun bevindingen en komen daarom nu al naar buiten met de eerste conclusies. Ze willen meisjes, hun ouders, opsporingsdiensten en andere betrokkenen waarschuwen voor de risico’s.

“We hadden al het vermoeden dat dit gebeurde, maar niet dat het zó erg was”, vertelt hoogleraar Eric Van Furth tegen NOS op 3. Hij was betrokken bij het onderzoek. Om erachter te komen hoe vaak het gebeurt en wie die zogenaamde anorexiacoaches zijn, plaatsten de onderzoekers twee lokprofielen op openbare fora van meisjes met anorexia. Met die profielen plaatsten ze een oproep met de vraag of iemand ze kon helpen afvallen.

Als meisjes weigerden mee te werken, werden ze uitgescholden

“Binnen 24 uur kwamen daar al tientallen mannelijke ‘coaches’ op af”, zegt Van Furth tegen NOS op 3. Sommigen vroegen meisjes vrijwel direct om expliciete foto’s, voor een zogenaamde ‘bodycheck’, maar een aantal gaat ook subtieler te werk. “Ze proberen de meisjes bijvoorbeeld in te palmen met complimentjes. Ze luisteren eerst naar het verhaal van hun slachtoffer, om haar zo voor zich te winnen.” Als meisjes weigerden mee te werken, werden ze uitgescholden of stelden de mannen dat ze niet streng genoeg voor zichzelf zijn.

NOS op 3 meldt verder dat de onderzoekers ook zestig meisjes spraken die actief zijn op “pro-ana fora”. Uit die gesprekken bleek dat 96% van die meisjes op de websites waren benaderd door mannen. Die vroegen hen om foto’s te sturen, vrijwel altijd in ondergoed of helemaal naakt. Meer dan de helft van de mannen lokte zelfs meisjes naar hun huis toe, met de belofte ze dunner te maken. In zo’n 20 procent van die gevallen vraagt de coach dan om seksuele handelingen in ruil voor het helpen afvallen. Dat heeft in verschillende gevallen tot seks tussen een ‘coach’ en een slachtoffer geleid.

In Nederland zijn deze pro-anorexia, of kortweg pro-ana, sites niet verboden.

‘Pro-ana’ staat voor pro anorexia nervosa. Op zulke websites wisselen meisjes met de eetstoornis trucs uit om nog meer af te vallen en worden jonge meisjes aangespoord om vermageringsmiddelen te kopen. In Nederland zijn deze pro-anorexia, of kortweg pro-ana, sites niet verboden.

Er zijn ongeveer 7.000 Nederlanders met anorexia. Wie kampt met een eetstoornis kan anoniem om hulp vragen bij proud2Bme.nl.

Advertentie