Home Seksnieuws Facebook censureert fotomuseum

Facebook censureert fotomuseum

199
0
© Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken
Tip

Het Nederlandse Fotomuseum is plots niet meer te vinden op Facebook. Het Rotterdamse museum plaatste bovenstaande foto op haar tijdlijn. Volgens Facebook is deze afbeelding te bloot en te aanstootgevend.

Directeur Birgit Donker is verontwaardigd over de houding van Facebook. Volgens haar maakt bloot ‘onherroepelijk een onderdeel uit van deze tijd’. “Foto’s van zo’n groot fotograaf zouden nooit gecensureerd mogen worden op een platform als Facebook, zoals geen enkel ander kunstwerk geweerd zou mogen worden wegens naaktheid’’, zegt de directeur tegen het AD.

De foto is gemaakt door de beroemde Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken. Zijn werk wordt wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn directe, onconventionele en persoonlijke stijl. Zo wist hij als geen ander de tijdgeest van de jaren 60 en 70 te vangen. Bloot maakte onherroepelijk een onderdeel uit van deze tijd. De bewuste foto maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Lust for Life die momenteel in het museum te zien is.

Facebook heeft het wel vaker gemunt op musea. Zo werden de Facebook-pagina’s van enkele Belgische musea al eens offline gehaald nadat ze promotie maakten voor tentoonstellingen van de kunstschilder Rubens.

Update 2 augustus 2019: De Facebook-pagina van het Fotomuseum is weer online, inclusief de gewraakte foto. Volgens Facebook was er sprake van een overtreding van het beleid van de site én een bug die niet alleen de content, maar ook de pagina offline haalde.

Advertentie