Home Seks & Relaties Relaties Wat je moet weten voor je aan een open relatie begint

Wat je moet weten voor je aan een open relatie begint

597
1
Tip

Als je samen tot het besluit komt om intimiteit en seks ook met anderen te delen, dan weet je al dat het risico’s met zich meebrengt. Steeds vaker kiezen mensen voor een open relatie, maar werkt dit ook voor jullie?

Open relaties zijn modern. Voor veel mensen is het een meer logische benadering van liefde en seks dan die van de monogame relatie. Overweeg je een open relatie, lees dan eerst dit artikel eens goed door. Een open relatie werkt voor sommige stellen bevrijdend, maar voor anderen weer niet.

Open relaties werken niet voor iedereen

Hoewel open relaties voor veel mensen echt beter werken is het belangrijk om te beseffen dat ze niet bij elk koppel passen. Een open relatie is zeker geen remedie voor een monogame relatie die op de klippen dreigt te lopen. Een goede relatie is nodig als basis. Als je relatie al dreigt te mislukken vanwege jaloezie, woede, vertrouwenskwesties of verlatingsangst dan raden we een open relatie ten zeerste af. Verder passen open relaties ook niet bij bepaalde persoonlijkheidstypes .

Als jij of je partner eigenlijk monogaam wil zijn gaat een open relatie voor jullie niet werken. De persoon die niet echt wil zal er nooit “aan wennen” of het “leren leuk te vinden”. In feite zullen ze zich waarschijnlijk gedwongen voelen om de relatie op een bepaald moment gewoon te beëindigen. Een open relatie is alleen weggelegd voor twee mensen die het even graag willen proberen.

Open relaties zijn niet eenvoudiger dan traditionele

Er bestaat simpelweg niet zoiets als een relatie die altijd gemakkelijk is. Elke relatie kent wel eens problemen. Niet langer monogaam zijn betekent niet dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over dingen als ontrouw of jaloezie. Ook in open relaties maak je afspraken met elkaar. Er zijn regels en grenzen die moeten worden gerespecteerd.

Als je besluit om een open relatie aan te gaan, moet je de basisregels in detail met elkaar bespreken. Waar ligt de grens voor elk van jullie? Hoe open willen jullie dat de ander is als het gaat om ontmoetingen buiten de primaire relatie? Bij een open relatie draait het niet om het opheffen van regels, maar het opnieuw definiëren ervan.

Mensen in open relaties hebben geweldige communicatieve vaardigheden nodig

Communicatie is de sleutel tot succes van elke gezonde relatie, of deze nu monogaam is of niet. Maar als je de niet-monogame route gaat volgen is communicatie nog veel belangrijker. Als je nu al problemen hebt om over seks te praten, je behoeften te uiten of ingewikkelde gevoelens van welke aard dan ook te verwerken, dan is een open relatie echt niets voor jou.

Stellen met een succesvolle open relatie zijn experts in het uiten van niet alleen hun eigen wensen, behoeften en gevoelens, maar ook in het verwerken van die van hun partner. Zelfs als ze hebben afgesproken om niets te vragen of te vertellen over seks buiten de primaire relatie, checken ze regelmatig bij elkaar of alles goed gaat. Eventuele misverstanden worden altijd uitgepraat.

Open relaties en polyamoreuze relaties zijn niet hetzelfde

Hoewel mensen de neiging hebben om deze twee relatietypes met elkaar te verwarren is polyamorie niet hetzelfde als een open relatie hebben. Een polyamoureus stel heeft seksdates buiten de primaire relatie en staat ​​meestal ook open voor langdurige emotionele banden met sommige van hun dates. Een open stel is bijna altijd alleen geïnteresseerd in seksuele ontmoetingen voor zover het activiteiten buiten de relatie betreft.

Het is aan elk koppel om te beslissen welke van die twee opties het beste bij jullie past. De meeste open relaties zorgen juist voor emotionele verbinding binnen de primaire relatie. Zorg ervoor dat jij en je partner deze verschillen goed bespreken voordat jullie beslissingen nemen.

Gevoelens kunnen zich nog steeds ontwikkelen

Als je het type mens bent dat seks met iemand kan hebben zonder dat er gevoelens bij komen kijken, weet je het waarschijnlijk al. Begrijp gewoon dat gevoelens soms opduiken wanneer je ze het minst verwacht, vooral als je meerdere keren met iemand naar bed gaat. Wil je dit vermijden dan kies je voor one-night stands.

Het is belangrijk om een ​​plan te hebben voor het geval je gevoelens krijgt voor die ander. In de meeste gevallen komen open stellen overeen om in zo’n geval alle contact te verbreken. De meeste koppels kiezen echter voor one-night stands om zo het mogelijk ontwikkelen van gevoelens te voorkomen.

Maak goede en duidelijke afspraken met elkaar als jij en je partner besluiten om voor een open relatie te kiezen.

Advertentie
0 0 stemmen
Beoordeel artikel
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Remy2
4 jaren geleden

Een heel nuttig en duidelijk artikel.