Home Seks & Relaties Relaties Wanneer is swingen een slecht idee?

Wanneer is swingen een slecht idee?

1989
0
Tip

In Nederland swingen steeds meer mensen, dus als je er al eens over hebt nagedacht, dan is dat helemaal niet vreemd. Maar wat is swingen precies en wanneer is het een slecht idee?

Wat is swingen?

Swingen betekent dat er seksueel contact is tussen één of meerdere koppels. Hoe dit in de praktijk wordt uitgevoerd verschilt per situatie, maar het is altijd op basis van wederzijds respect en gelijkwaardigheid.

Is het goed voor je relatie?

Je partner delen met andere mensen, kijken hoe ze seksuele interactie aangaan en andere mensen jou laten behagen terwijl je partner kijkt, kan je seksleven verbeteren, je zelfvertrouwen vergroten en je gevoelens voor elkaar verdiepen. Helaas kan swingen in sommige omstandigheden juist het tegenovergestelde effect hebben.

“Swingen kan je seksleven een boost geven, maar het lost je relatieproblemen niet op”

Maar wanneer is swingen een slecht idee?

Swingen kan verrijkend zijn, maar het is geen oplossing voor relatieproblemen. Het kan een goede (seks)relatie beter maken en een slechte relatie laten stranden. In dit artikel beschrijven we situaties waarin het valt af te raden om voor de swingers lifestyle te kiezen.

Als je de relatie wilt herstellen

Trio’s, kwartetjes, cuckolding en swingen worden soms aangeraden door therapeuten en seksuologen aan koppels die een dip in hun seksleven ervaren. Hierdoor zijn veel stellen van mening dat swingen hun relatie kan verbeteren, zonder stil te staan bij het onderliggende relatieprobleem.

Swingen kan je seksleven een boost geven, maar het lost je relatieproblemen niet op. Bedenk dus goed of er geen andere problemen zijn die er voor zorgen dat je seksleven saai is geworden. Als je partner denkt dat je vreemdgaat of als er sprake is van communicatieproblemen of een gebrek aan vertrouwen, dan los je dat zeker niet op door te gaan swingen. Integendeel! Het zal alles alleen nog maar erger maken.

Als je partner denkt dat je vreemdgaat, hoe denk je dan dat hij of zij zich zal voelen als je aan partnerruil gaat doen? De kans is groot dat het de vermoedens van je partner alleen maar bevestigd.

In het geval van een slechte communicatie onderling gaat swingen helemaal niet werken. Deze levensstijl vereist juist een goede communicatie tussen partners. Je moet elkaar blind kunnen vertrouwen en zonder woorden te moeten wisselen kunnen aanvoelen wat er in je partner omgaat.

Kortom, als je relatieproblemen hebt, los deze dan eerst op. Jullie zijn niet er niet klaar voor en door te gaan swingen groei je verder uit elkaar.

“Bepaal jullie spelregels”

Als je je niet aan de spelregels kunt houden

Als jullie gaan swingen is het belangrijk dat je van tevoren met je partner bespreekt hoe ver jullie mogen gaan met anderen. Bepaal jullie spelregels en leg deze ook voor aan de stellen waarmee jullie gaan swingen. Je moet je ook aan deze regels kunnen houden!

Als je een sterke persoonlijkheid bent en er op staat dat dingen verlopen zoals jij dat wilt, dan is deze levensstijl niets voor jou.

Voordat je begint met swingen, moet je begrijpen dat het geen positieve ervaring zal zijn als je partner niet helemaal gelukkig is. Als je bijvoorbeeld een regel instelt om elk koppel slechts één keer te ontmoeten en vervolgens overgaat tot het vinden van nieuwe partners, maar je de regels overtreedt en erop staat hetzelfde stel twee keer te ontmoeten, kunt je verwachten dat je partner zich ongelukkig gaat voelen.

Een swingend koppel moet kunnen samenzweren en de spelregels als heilig beschouwen. Een gebrek aan samenwerking tussen swingende partners kan leiden tot frustratie en soms ruzies. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op jullie swingersbestaan, het kan ook je relatie kapotmaken.

Hou je ook aan de regels van andere swingers. Als een koppel alleen geïnteresseerd is in partnerruil in dezelfde ruimte, terwijl jullie liever apart gaan, ga dan niet aandringen.

Dus als je niet graag aan regels gebonden bent en de gewoonte hebt om tegendraads te handelen wanneer dingen niet gaan zoals je wilt, kun je beter niet gaan swingen.

“De weg van fantaseren naar werkelijk swingen is lang”

Als je er niet helemaal zeker van bent

Hoewel veel mensen het niet herkennen, is fantaseren over groepsseks gebruikelijk voor zowel mannen als vrouwen. De weg van fantaseren naar werkelijk swingen is echter lang. Misschien windt het idee van seks met meerdere mensen je op, maar weet je nog niet zeker of je het ook echt wilt doen. Of misschien wil je partner het doen en ga je ermee akkoord om hem of haar ‘gelukkig’ te maken.

Soms is het een goed idee om een ander stel te ontmoeten, zonder meteen tot de daad over te gaan. Gewoon kennismaken en praten over het idee en kijken hoe jullie je erbij voelen. Misschien kom je wel tot het besef dat jullie er nog niet helemaal zeker van zijn dat je wilt swingen.

Als je er niet zeker van bent en toch instemt met swingen, omdat “je moet” of omdat anderen verwachten dat je het doet, zal dit meestal slecht aflopen.

Als je bang bent dat je iemand tegen de borst stuit, besef dan dat alle swingers weten hoe moeilijk het is om te beginnen. Iedereen kan wachten tot je er klaar voor bent. Neem de tijd, denk er zo lang over na als nodig is en ga alleen akkoord met deze levensstijl als je er helemaal zeker van bent dat dit is wat je wilt.

Als je partner het niet wil

Swingen kan je leven verrijken, maar het is geen noodzaak of prioriteit. Je prioriteit moet je partner zijn, dat wil zeggen als je niet uit elkaar wilt gaan.

Als het idee van swingen jouw aanspreekt, maar je partner ziet het niet zitten, respecteer zijn of haar beslissing dan en ga verder met je leven. Weet ook dat, zelfs als je partner akkoord gaat met een kwartetje om jouw gelukkig te maken, ze je waarschijnlijk nooit zullen vergeven dat je ze iets hebt laten doen wat ze in eerste instantie niet wilden doen.

“Swingen kan een zegen zijn als je er klaar voor bent en een solide relatie hebt”

Als je echt bang bent ontdekt te worden

Hoewel de meeste swingers zeer discreet zijn, is er altijd een kleine kans dat iemand iets over je swingersbestaan te weten komt. Dit zou voor veel mensen niet meer dan een beetje genant moeten zijn. Maar als je deel uitmaakt van een zeer conservatieve gemeenschap of een belangrijke publieke rol vervult is swingen misschien niet het beste idee; althans niet bij jou in de directe omgeving. Overweeg dan een swingersvakantie of ga naar een parenclub over de grens.

Is swingen een slecht idee?

Swingen kan een zegen zijn als je er klaar voor bent en een solide relatie hebt. Als dingen tussen jullie twee niet helemaal lekker lopen of als jullie twijfels hebben kun je er beter niet aan beginnen. Het zou wel eens het begin van het einde kunnen zijn. Er is geen reden om te swingen. Neem de tijd om de juiste beslissing te nemen.

Hoe vind ik andere swingers?

Je kunt andere swingers op verschillende manieren ontmoeten. Zo kun je je aanmelden bij een parenclub waar regelmatig swingersavonden worden georganiseerd. Dit soort avonden zijn erg handig als je eens wilt kijken of partnerruil iets voor jullie is. Je bent niets verplicht en als het jullie tegenstaat kun je gewoon weggaan.

Ook kun je via speciale datingsites voor swingers andere koppels ontmoeten. Dit is vooral een optie als jij en je partner zeker weten dat jullie willen gaan swingen. Je kunt dan gaan afspreken met andere koppels en kijken met wie jullie echt een klik hebben.

Zeker als je kinderen hebt is het fijn om af te spreken in een mooie hotelkamer met jacuzzi. Je kunt soms ook hele mooie sexkamers boeken op uurbasis.

Populaire datingsites voor swingers zijn SDC en Regioswingers. Check onze Dating Vergelijker voor een overzicht van alle swingers datingsites.

Advertentie