Home Seks & Relaties Relaties Waarom vrouwen vreemdgaan

Waarom vrouwen vreemdgaan

1255
1
Tip

Vreemdgaan wordt meestal toegeschreven aan mannen. Maar vrouwen kunnen er ook wat van! Sterker nog, steeds vaker zijn zij degenen die ontrouw zijn in een relatie. Maar waarom? Experts doen het uit de doeken.

Voor haar boek “The Secret Life of the Cheating Wife: Power, Pragmatism and Pleasure in Women’s Infidelity” ging de Amerikaanse sociologe Alicia Walker het gesprek aan met 46 overspelige dames. Stuk voor stuk hadden ze een profiel op Ashley Madison, een internationale datingsite voor mensen die willen vreemdgaan.

Lekker genieten

Ook in Nederland en Vlaanderen zie je vaak genoeg reclame voor een website als Second Love (site voor discreet vreemdgaan, zoals ze het zelf noemen). Als je een gelukkige relatie hebt vraag je je waarschijnlijk wel eens af wat mensen ertoe beweegt om zich bij zo’n website aan te melden.

“Ze wilden genieten in bed en af en toe een orgasme”

Walker legde deze kwestie voor aan de deelnemers van haar onderzoek. “De vrouwen die ik sprak, bedrogen hun man meestal om dezelfde reden. Ze wilden genieten in bed en af en toe een orgasme,” aldus de sociologe tegenover businessinsider.com. Het zou dus niet gaan om het opbouwen van een emotionele band met iemand, maar puur om het genot. “Ze waren niet op zoek naar een nieuwe partner, alleen naar seksueel plezier.”

Hoge verwachtingen

Alicia Walker ontdekte ook dat de ondervraagden een afwijkende kijk hadden op relaties. Zo waren veel vrouwen van mening dat er veel verwacht wordt van een huwelijk. “De man hoort een goede minnaar, geweldige vader én je beste vriend te zijn. Dat zijn behoorlijk veel eisen om aan één persoon te stellen,” legt ze uit. Niet alle vrouwen denken daar zo over, maar de meeste vreemdgangers die de sociologe sprak wél. “Zij weten dat één persoon niet aan al hun behoeften kan voldoen, dus zoeken ze bepaalde dingen – zoals bevredigende seks – bij iemand anders.”

“Levenslang bij dezelfde partner blijven strookt niet met de primaire behoeften van de mens”

Gemis

Psycholoog David Buss gaat verder en stelt dat levenslange monogamie een achterhaald ideaal is. “Levenslang bij dezelfde partner blijven strookt niet met de primaire behoeften van de mens,” zegt de Amerikaanse wetenschapper.

De Amerikaanse antropologe Helen Fischer stelt dat vrouwen vreemdgaan omdat ze iets missen in hun relatie en daarnaar op zoek gaan bij een ander. Daarbij zou het meestal gaan om de onderstaande punten:

1. Verwaarloosd of ondergewaardeerd

Vrouwen die thuis het gevoel hebben dat het aanrecht hun enige recht is zijn vaker geneigd tot ontrouw over te gaan. Ze gaan op zoek naar iemand die hen het gevoel geeft speciaal te zijn. Ze willen gewaardeerd worden om wie ze zijn en niet alleen om wat ze in huis doen.

2. Verlangen naar intimiteit

Niet alle vrouwen gaan vreemd omdat ze louter op zoek zijn naar seksueel genot. Ze kunnen ook emotionele verbondenheid missen in hun relatie. Vrouwen voelen zich over het algemeen meer verbonden met hun partner door goede communicatie, en door plezier op een andere manier dan seks. Missen ze die verbinding met hun geliefde, dan is er een kans dat ze een scheve schaats zullen rijden.

3. Gevoel van eenzaamheid

Als een vrouw zich eenzaam voelt in een relatie kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat de partner fysiek zelden of nooit aanwezig is. Maar ook wanneer een partner elke dag thuis is, kunnen vrouwen zich niet gehoord en eenzaam voelen. En niet worden gezien of gehoord is nu eenmaal vaak een reden om het geluk buiten de deur te zoeken.

Advertentie
5 1 stem
Beoordeel artikel
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Sjuul70
Sjuul70
4 jaren geleden

Barsouk heeft voor betrapte mannen die vreemdgaan wel een prima schade beperkend en bruikbaar excuus:

“Evolution May Explain Why Men Are More Likely To Cheat”

https://www.forbes.com/sites/adambarsouk/