Home Seks & Relaties Relaties Waarom gaan gelukkige koppels vreemd?

Waarom gaan gelukkige koppels vreemd?

Zelfs mensen die gelukkig zijn in hun relatie kunnen vreemdgaan. Hoe zit dat eigenlijk?

1022
2
Vreemdgaan
Tip

Over het algemeen denkt men dat mannen of vrouwen die vreemdgaan, problemen hebben binnen hun relatie. Of we gaan ervan uit dat er iets mis is met de man of vrouw die zijn partner bedriegt.

Het zijn pathologische leugenaars, ze hebben een trauma of een ander probleem, of ze zijn in het beste geval emotioneel onvolwassen, wat hen tot ontrouw drijft. Het gebeurt ook vaak dat men er vanuit gaat dat de bedrieger thuis iets tekort komt en daarom elders zijn heil gaat zoeken. Kortom, als iemand vreemdgaat denken we al snel dat er problemen zijn die dit gedrag kunnen verklaren.

Relatieproblemen?

In veruit de meeste gevallen is echter geen sprake van relatieproblemen. Soms heeft de bedrieger gewoon last van bindingsangst. Soms wordt de opwinding die ontstaat bij vreemdgaan gebruikt als afleiding voor pijnlijke gevoelens zoals een onopgelost jeugdtrauma. Soms weet de bedrieger dat hij of zij een slechte relatie heeft en gebruikt hij die gevoelens om het vreemdgaan te rechtvaardigen, of om een ​​nieuwe partner te vinden voordat hij de oude verlaat. Soms is het vuur gedoofd en mist de primaire relatie seks of emotionele intimiteit, waardoor de bedrieger de leegte probeert te vullen met een one-night-stand of een affaire.

Oorzaak en gevolg

Het hierboven beschreven oorzaak-gevolg-model verklaart echter niet alle ontrouw volledig. De meeste mensen die vreemdgaan zijn stapelgek op hun partner, hebben een geweldige relatie, genieten van elkaars gezelschap, respecteren elkaar, voelen zich tot elkaar aangetrokken en hebben vaak ook goede seks. Ook geld of familie of andere voor de hand liggende relatieproblemen zijn niet altijd de oorzaak. Het enige echte probleem is dat ze vreemdgaan en meestal niet kunnen of willen stoppen.

“Het enige echte probleem is dat ze vreemdgaan en meestal niet kunnen of willen stoppen”

Waarom ga je eigenlijk vreemd

Iemand die vreemdgaat en een gelukkige relatie heeft vraagt zichzelf vaak af of er iets mis is met zijn of haar relatie. ‘Waarom doe ik dit eigenlijk?’. Ontrouw is vaak een symptoom van een gebrekkige persoonlijkheid of relatie, maar heus niet altijd. Sommige mensen zijn emotioneel gezond en hebben een geweldige relatie, maar kiezen er toch voor om hun partner te bedriegen. En dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

In dit artikel willen we verduidelijken waarom mensen die gelukkig zijn in hun relatie toch ontrouw zouden kunnen worden. Ze zetten hun huwelijk, hun huis, hun familie, hun positie en nog veel meer op het spel. Maar waarom? Dit zijn de belangrijkste 4 redenen waarom mensen die gelukkig zijn in hun relatie toch vreemd kunnen gaan.

1. Jezelf ontdekken

Zoeken naar een nieuw zelfgevoel is de meest voorkomende reden voor gelukkige mensen om vreemd te gaan (ze kan ook de andere drie redenen omvatten). Jezelf ontdekken of een zoektocht starten naar een nieuwe (of een verloren) identiteit. Bij deze mensen is ontrouw meestal geen symptoom van een probleem. Hier is sprake van een uitgebreide ervaring die groei, verkenning en transformatie inhoudt.

Voor deze mensen is ontrouw een verkenning van nooit ervaren of lang onderdrukte delen van zichzelf. Het is ontsnappen van wie ze geweest zijn en momenteel zijn. Meestal willen deze mensen helemaal niet veranderen. Ze willen gewoon even ontsnappen – om zich weer jong te voelen, zich onbezorgd te voelen, het leven te verkennen, te groeien en te ervaren. Wanneer deze mensen vreemdgaan zijn ze niet op zoek naar een andere partner, maar ze zijn op zoek naar zichzelf (of op zijn minst naar een verloren of lang genegeerd aspect van zichzelf).

2. Verboden vruchten zijn lekkerder

Soms zeggen gelukkige mensen die vreemdgaan dat ze zich weer een tiener voelen als ze stiekem seks of een affaire hebben. Het is spannend en verboden en ze krijgen een kick van het overtreden van regels. Het is alsof een kleuter een koekje pikt waarvan moeder zei dat hij het niet kon hebben. Het verboden koekje smaakt gewoon extra lekker.

Op de blog van Second Love, een datingsite voor mensen die willen vreemdgaan, zie je dit vaak terug in reacties van leden; “Hij stelde voor om naar de bios te gaan. Ik heb de helft van de film niet gezien… Ik voelde me 17 in plaats van 47… Ik heb me een lange tijd niet zo goed gevoeld.”

Stiekem een jointje roken of een drankje drinken… Voor kinderen en tieners is het op deze manier verleggen van grenzen een natuurlijke verkenning van zichzelf en de wereld. Als volwassene kan ontrouw ongeveer hetzelfde aanvoelen.

Artikel gaat verder onder deze advertentie.

3. Gemiste kansen

Er zijn ook mensen die zich laten leiden door gemiste kansen. Ze denken aan het leven dat ze hadden kunnen hebben. Dit kan er voor zorgen dat ze zich beperkt en afgeschermd voelen door het leven en de relatie die ze hebben gekozen – ongeacht hoeveel ze van dat leven en die relatie genieten. Ze geven toe aan hun nieuwsgierigheid. Ze gaan vreemd om zo te ontdekken wie ze zouden kunnen zijn als ze voor een ander pad hadden gekozen.

4. Nieuwe of onderdrukte gevoelens ervaren

Er zijn ook mensen die vreemdgaan om nieuwe of onderdrukte emoties te ervaren. Dit overkomt vooral mannen die tijdens hun opvoeding vaak hebben te horen gekregen dat ze hun emoties moeten onderdrukken. Meisjes mogen huilen, jongens moeten hard zijn. Veel mannen ‘vermannen’ zich dan ook en voelen niet veel meer. Helaas onderdrukken ze daardoor vaak ook andere emoties zoals vreugde en plezier. Voor deze personen, ongeacht man of vrouw, is ontrouw meer een emotionele vrijlating dan een seksuele vrijlating.

Meer artikelen over vreemdgaan

Hoe herken je dat een vrouw vreemdgaat?
Waarom vrouwen vreemdgaan
Hoe kies je een partner om mee vreemd te gaan?
Hoe voorkom je dat je wordt betrapt?
Een tweede liefde
Hotelkamer boeken voor paar uurtjes

Meer artikelen over vreemdgaan datingsites

Review: SF Dating
Review: Second Love

Meer artikelen over swingen

Swingen voor beginners
Wanneer is swingen een slecht idee?

Meer artikelen over open relaties

Waarom zou je als man willen dat je vrouw seks heeft met andere mannen?
Wat je moet weten voor je aan een open relatie begint
Cuckolding kan goed zijn voor koppels
Pornotaal: Hotwifing

Advertentie
5 3 stemmen
Beoordeel artikel
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
bianca29
3 jaren geleden

Leuk artikel! Leuk om te lezen… Het zal op veel plaatsen zo zijn.

Brenda
3 jaren geleden

Ik ben single, dus ik kan (nog) niet vreemdgaan. Ik kan me er dankzij dit artikel wel beter in verplaatsen waarom mensen dit doen.