Home Seks & Relaties Vrouwen die hun mannetje stonden

Vrouwen die hun mannetje stonden

997
3
Tip

Vandaag, 17 mei, is het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. Denk jij dat zo’n dag overbodig is, dan ben je waarschijnlijk iemand die lgbt’ers als gelijken beschouwt.

Helaas worden homoseksuelen, biseksuelen en transgenders nog steeds ongelijk behandeld. Reden te meer voor onze redactie om aandacht te besteden aan een bijzonder verhaal over een transgender uit de achttiende eeuw. Al is het alleen maar om te ontkrachten dan het een modeverschijnsel is om transgender te zijn.

Maria van Antwerpen werd geboren in 1719. Op 12-jarige leeftijd verliest ze haar beide ouders en gaat op verschillende plaatsen aan het werk als dienstmaagd. Nadat ze ontslagen is, verkleedt ze zich als man en neemt dienst als soldaat.

Maria is een man in een vrouwenlichaam en ze noemt zichzelf Jan van Ant als ze in het huwelijk treedt met Johanna Cramers. Na een tijdje belandt het regiment van ‘Jan’ in Breda. Ze wordt herkend, gevangen gezet en uiteindelijk verbannen uit Brabant en Limburg. Het huwelijk wordt ongeldig verklaard.

Ze wijkt dan uit naar Rotterdam waar ze de naam Machiel van Hantwerpen aanneemt. Ze trouwt opnieuw met een vrouw en wordt wederom soldaat. Al snel volgt een tweede ontmaskering. Na zes uitvoerige verhoren wordt ze ook in Holland verbannen. Ze keert terug naar Breda, waar ze in 1781 in armoede sterft.

Op 17 mei 1990 schrapt de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien vragen lgbt-organisaties in de hele wereld op 17 mei extra aandacht voor het verschijnsel Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie.

De strijd is zeker nog niet gestreden. Twee weken geleden bijvoorbeeld werd in Letland nog een homoseksuele man met brandstof overgoten en aangestoken. De man is bezweken aan zijn verwondingen. Naast geweld tegen lgbt’ers is er ook nog steeds sprake van ongelijke rechten en onzichtbaarheid.

Advertentie
5 2 stemmen
Beoordeel artikel
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Flierenfluit
Flierenfluit
3 jaren geleden

Echt een goed artikel! Heftige text, zowaar op deze site; dankbaar voor deze rake woorden. Sinds 1990 geen ziekte meer? Bizar! Van mensen houden wens ik iedereen toe! Kuzzz!

Frederik
Frederik
3 jaren geleden

Wat een schitterend artikel. Ik vind dat iedereen ongeacht sexe van elkaar mag en moet kunnen houden. Ik snap het nooit wanneer ik weer iets lees over mensen die in elkaar geslagen worden, omdat anderen niet willen dat iemand met een gelijke sexe van elkaar houdt.

Suzanne
2 jaren geleden

Al duizenden jaren verkleden vrouwen zich als mannen en mannen zich als vrouwen. In het Oudtestamentische boek Deuteronomium en in de Koran worden zeer specifieke seksespecifieke kledingvoorschriften beschreven. Dit wijst er niet alleen op dat cross-dressing verboden was, maar ook dat het voorkwam. Waarom moest men het anders verbieden?