Home Seks & Relaties Single & Daten 6 tips voor een succesvolle date

6 tips voor een succesvolle date

336
0
Tip

Sommige mensen geloven dat je liefde kunt vinden door onbaatzuchtig te zijn. Hun relatieadvies is om te geven, en om te zijn wat zij willen, zodat ze van je gaan houden. Anderen geloven dan weer het tegenovergestelde. Ze voelen dat een goede minnaar aan hun criteria moet voldoen. Ze moeten je liefhebben zoals je bent.

Beide standpunten zijn een beetje verkeerd. Dit komt omdat, onder de liefde, een relatie in wezen een “handel” is. Dit klinkt allerminst romantisch, maar beide partijen zijn nu eenmaal op zoek naar een uitwisseling. Ze willen beiden dat aan hun behoeften wordt voldaan. Je moet dus rekening houden met je eigen behoeften, maar ook met die van een ander. Logisch toch?

Laten we het eens wetenschappelijk benaderen en een blik werpen op de sociale uitwisselingstheorie (Social Exchange Theory). Dit is een perspectief binnen de sociale psychologie dat menselijke relaties beschrijft (Kelly & Thibaut, 1978; Thibaut & Kelly, 1959). De sociale uitwisselingstheorie stelt dat mensen gebruik maken van een uitwisseling van positieve en negatieve afwegingen bij het aangaan van een relatie. Mensen maken een zeer subjectieve kosten/baten analyse en vergelijken dit met alternatieven. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken.

In essentie is volgens deze theorie de stabiliteit van alle relaties het resultaat van het feit dat elk individu beslissingen neemt over het volgende:

  • De verhouding kosten en baten – het evenwicht tussen wat we in de relatie steken en wat we ervan hebben ontvangen.
  • Het tevredenheidsniveau – hoe de relatie zich verhoudt tot onze verwachtingen van wat we denken dat we zouden moeten hebben.
  • Het afhankelijkheidsniveau – onze kansen op een betere relatie met een ander.

“Dit alles klinkt niet echt romantisch, maar het is de kern van het verhaal”

We vormen dus relaties met mensen die net zoveel geven als wij aan hen geven (verhouding), die ons behandelen in overeenstemming met onze verwachtingen (tevredenheid), en die onze beste alternatieven zijn op die tijd en plaats (afhankelijkheid). Anderen maken dezelfde berekeningen over ons. Dus, hun verhoudingen, tevredenheid en afhankelijkheid beïnvloeden of een relatie ook echt tot stand komt. De wensen en behoeften van beide partners zijn namelijk van belang.

Nogmaals dit alles klinkt niet echt romantisch, maar het is de kern van het verhaal. Relaties (van “friends with benefits” tot het huwelijk) zijn in de kern een uitwisselingsproces. Wanneer een relatie voor beide partners een goeie deal is, blijven ze bij elkaar en handelen ze samen. Als dat niet zo is, kiest tenminste één om uiteindelijk ergens anders heen te gaan.

De volgende zes tips zijn gebaseerd op de sociale uitwisselingstheorie. Hiermee kun je werken aan succesvolle dates en bevredigende relaties.

1) Zoek uit wat je wilt

Het begint allemaal met jou. Sommige mensen missen deze stap inderdaad. Ze raken zo in de ban van ‘liefde vinden’ of ‘anderen behagen’ dat ze vergeten te ontdekken wat ze willen. Voor de goede orde, je hebt een keuze. Je hoeft niet gewoon diegene te kiezen die jou wil hebben. Je hoeft je echter ook niet te bekommeren om elk klein detail. Een algemeen idee van wat je van een partner zou willen is het beste. Hoe zou je willen dat ze handelen? Wat zou je willen dat ze doen? Hoe zouden ze jou moeten behandelen? Naar wat voor soort relatie ben je op zoek? Neem een ​​moment (of langer), en zoek het uit.

2) Bepaal wat je terug zult geven

Er is niet zoiets als iets voor niets krijgen. Daten en relaties zijn geen uitzondering. Wat ga jij inbrengen? Wees eerlijk – overschat het niet, onderschat het evenmin. Denk na over alle sterke punten, voordelen en positieve eigenschappen die je met een partner kunt delen. Heb je een duidelijk idee over wat je hen gaat teruggeven.

3) Controleer je verwachtingen

Kijk goed naar wat je wilt versus wat je bereid bent te geven. Komt het overeen? Is het een realistische deal? Het is niet realistisch om te verwachten dat je een grachtenpand koopt van een minimumloon. Evengoed is het dwaas om een ​​miljoen euro aan een boomhut uit te geven. Zorg er dus voor dat de uitwisseling die je plant rechtvaardig en eerlijk is, zowel voor jou als voor je toekomstige partners. Maak het aan beide kanten een goede deal.

4) Ken je datingmarkt (wat “zij” willen)

Hier houdt je rekening met wat je potentiële partners zouden willen. Je weet wat jij wilt, dus nu is aan het jou om op zoek te gaan naar mensen die aan dat beeld voldoen, en te ontdekken wat zij willen. Als je bijvoorbeeld slimme vrouwen zoekt… praat dan eens met een paar pientere dames in je omgeving en ontdek wat zij leuk vinden. Als je op zoek bent naar creatieve mannen, kijk dan waar zij naar kijken. Maak kennis met de datingmarkt waarin je bent geïnteresseerd.

5) Beoordeel je opties

Zodra je jouw datingmarkt kent kun je zien wie mogelijk geïnteresseerd is in een ruil. Vind de partners die bij je passen. Kwalificeer en beoordeel ze. Kijk vervolgens of wat je bereid bent te geven overeenkomt met hun wensen. Onderhandel een beetje en kijk wat werkt. Past het goed? Kun je een deal sluiten? Is het een win-win? Bekijk hoe je opties voor ‘handelspartners’ eruitzien.

6) Kies een optie of herevalueer je plan

Als je een goede deal vindt, ga er dan mee akkoord. Vooral als de relatie eerlijk, bevredigend en het beste alternatief is voor jou en voor hen. Als je echter niet van je opties houdt is het tijd om de bovenstaande stappen opnieuw te overwegen. Ga er opnieuw doorheen. Is wat je wilt een beetje onrealistisch? Moet je iets meer geven om te krijgen wie je echt wilt? Zijn je verwachtingen onrealistisch? Moet je een andere doelgroep, tijd, lokatie proberen om iemand te vinden?

Herhaal, verfijn en herwerk het proces. Uiteindelijk zul je een succesvolle date (of meerdere) vinden.

“Zoek uit wat je wilt. Bepaal wat je in ruil daarvoor zult geven”

Conclusie

Wat jij wil is belangrijk, maar wat zij willen is dat evengoed. Dus, neem beide in overweging en boek succes. Zoek uit wat je wilt. Bepaal wat je in ruil daarvoor zult geven. Zorg ervoor dat de handel eerlijk is. Zoek naar potentiële partners om mee te handelen. Beoordeel je opties. En, uiteindelijk, geniet van een wederzijds bevredigende relatie:)

Dating websites

Onze redactie heeft de grootste en bekendste datingwebsites uit Nederland voor je op een rij gezet in onze Dating Vergelijker. Zo weet je binnen enkele klikken welke datingsite aan jou eisen voldoet. We vergeleken al deze datingsites op basis van gebruikerservaringen, mogelijkheden, specificaties en kosten.

Advertentie