Home Seks & Relaties Seksualiteit Seksuele voorkeuren die afwijken van de norm

Seksuele voorkeuren die afwijken van de norm

1028
1
Tip

Mensen denken nu eenmaal graag in hokjes. Ook als het om seksuele voorkeuren gaat. Steeds meer mensen identificeren zichzelf met seksuele voorkeuren die afwijken van de norm. We zetten ze eens voor je op een rijtje.

PoMoseksualiteit

We beginnen met PoMoseksuelen. Zij die zich eigenlijk in geen enkel hokje laten indelen. Als je bekend bent met filosofie, weet je wellicht dat het postmodernisme de periode is waarin werd besloten om alle etiketten te verwerpen. Zo ontstonden de PoMoseksuelen, waarbij PoMo een afkorting is van postmodern.

PoMoseksuelen zetten doorgaans vraagtekens bij de concepten van genderidentiteit en geslacht, want volgens hen doen benamingen geen recht aan de complexiteit van de wereld. Zij zijn van mening dat een heteroseksuele man zichzelf best kan definiëren als lesbienne, en dat alle combinaties mogelijk zijn.

Aseksualiteit

Dit is de meteen de minst geile seksuele voorkeur, want aseksuele mensen voelen zich door niemand seksueel aangetrokken. Ze kunnen wel romantische aantrekkingskracht voelen en samenwonen met een partner, maar de seksuele dimensie hoeft geen onderdeel te zijn van een relatie.

Sapioseksualiteit

Vrijwel iedereen beschouwt intelligentie als één van de aspecten die helpt bij het vinden van de juiste partner, maar voor sapioseksuelen is intelligentie het belangrijkste punt van seksuele- en zielsverwantschap. Sapioseksuelen voelen zich fysiek en mentaal aangetrokken tot slimme mensen. Ze worden als het ware opgewonden door intelligentie en welbespraaktheid. Uiterlijk speelt geen rol, zolang ze maar intellectueel gestimuleerd worden.

Skolioseksualiteit

Skolioseksuelen voelen zich aangetrokken tot iedereen die niet overeenstemt met hun biologische sekse, of het nu gaat om transvrouwen of -mannen, non-binaire personen of queers. Skolioseksuelen voelen zich totaal niet aangetrokken tot een cisgender.

Demiseksualiteit

Demiseksuelen voelen enkel een seksuele drift als ze een sterke emotionele band (romantisch of niet) met de ander hebben. Ze voelen vaak geen primaire seksuele aantrekkingskracht (met betrekking tot het uiterlijk), maar enkel een secundaire, waarbij innerlijk een veel belangrijkere rol speelt.

Twee-Geest

Bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika wijst bispiritualiteit erop dat iemand niet bij een specifiek mannelijk of vrouwelijk geslacht hoort. Ze zien het als een derde geslachtsidentiteit die effect kán hebben op de seksuele voorkeur. De Twee-Geest (Two-Spirit) heeft een ceremoniële rol in hun cultuur. Voor de kolonisatie van Amerika werden ’two-spirits’ vaak aanbeden en hadden ze belangrijke functies binnen hun gemeenschap.

Aromantisme

Iemand die aromantisch of ‘aro’ is, voelt zelden of nooit enige romantische aantrekking. Ze krijgen vrijwel nooit vlinders in hun buik en worden niet (vaak) verliefd. Dat betekent niet dat ze geen emoties hebben. Ze kunnen net als anderen liefde voelen voor familie of vrienden. Het is enkel romantische liefde die aromantische mensen zelden of nooit ervaren. Wanneer ze aan een relatie beginnen doen ze dat niet vanuit romantische gevoelens. Sommige aromantische mensen hebben langdurige niet-romantische, maar wel intieme relaties.

Demiromantiek

Demiromantische personen ervaren in beginsel geen romantische aantrekking tot een andere persoon. Pas als ze een sterke emotionele band met iemand hebben gevormd kunnen ze romantische gevoelens ontwikkelen. Bij demiromantische mensen stopt het voelen van romantische aantrekking ook weer zodra ze een relatie aangaan. Ze zeggen niet al te snel “Ik hou van jou”.

Lithromantisme

Lithromantici ontwikkelen amoureuze en romantische gevoelens, maar willen niet dat deze worden beantwoord, want dan voelen ze zich ongemakkelijk. Ze kunnen wel sentimentele relaties aangaan, maar het blijft ingewikkeld.

Biseksualiteit

Je denkt waarschijnlijk dat je wel weet wat biseksualiteit inhoudt, maar er bestaan maar al te veel misverstanden rond de betekenis van dit begrip. Voor alle zekerheid leggen we het toch nog eens uit. Biseksuelen zijn niet in de war. Het is geen fase voordat iemand zich vastlegt op een duidelijk afgebakende seksuele voorkeur. En het gaat niet per definitie om mensen die vreemd gaan. Biseksuelen kunnen eenvoudigweg verliefd worden op zowel mannen als vrouwen.

Panseksualiteit

Het spectrum van panseksuelen is nog breder dan dat van biseksuelen. Zij voelen zich emotioneel, romantisch of seksueel aangetrokken tot alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Panseksualiteit omvat bijgevolg alle soorten seksualiteit: heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit en aantrekking tot transgender en genderqueer personen. Terwijl biseksualiteit de aantrekking is tot zowel mannen als vrouwen, negeren panseksuelen die tweedeling en kunnen zij zich ook aangetrokken voelen tot mensen die buiten die binaire opdeling vallen.

Gynoseksualiteit en androseksualiteit

Gynoseksuelen voelen zich aangetrokken door vrouwen of individuen met vrouwelijke kenmerken, zoals transvrouwen. Androseksuelen voelen zich aangetrokken tot mannelijke individuen of mensen met mannelijke kenmerken. Androgynoseksuelen voelen zich dan weer aangetrokken tot androgyne personen, met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken.

Polyamorie

Polyamoristen kunnen zich niet vinden in het concept van de exclusieve relaties. Dat wil niet zeggen dat ze hun partners bedriegen of dat ze polygaam zijn. Ze staan open voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie, waarbij ook ruimte is voor seksualiteit, op voorwaarde dat het gebeurt in openheid en eerlijkheid en met medeweten en instemming van alle betrokkenen. Er wordt een groot belang gehecht aan ethiek en goede communicatie tussen partners en vaak ook met de partners van partners.

Polyamorie is niet hetzelfde als een open relatie hebben. Een polyamoureus stel heeft seksdates buiten de primaire relatie en staat ​​meestal ook open voor langdurige emotionele banden met sommige van hun dates. Een open stel is bijna altijd alleen geïnteresseerd in seksuele ontmoetingen voor zover het activiteiten buiten de relatie betreft.

Panromantisme

Net als bij panseksualiteit maakt iemand die panromantisch is in romantische relaties geen onderscheid naar geslacht, geslachtsidentiteit of seksuele identiteit. Tot wie ze zich seksueel aangetrokken voelen kan wel verschillen.

Sadomasochisme

Dankzij het boek Vijftig Tinten Grijs heeft BDSM meer bekendheid gekregen, maar aanhangers van het sadomasochisme zijn wel zeer kritisch over dit populaire werk. Sadomasochisme is een combinatie van sadisme (plezier in het aandoen van pijn) en masochisme (plezier in het ondergaan en onderdrukken van pijn). Het is een vorm van seksuele of erotische beleving waarin één of meerdere van de partner(s) de ander pijn laat ondergaan. Een spel van pijn en lust wordt meestal uitgeoefend binnen een zeer duidelijke context. De instemming van de partners voldoet aan strikte voorwaarden. Zo wordt er gebruik gemaakt van codewoorden (bijv. genade als safeword) die dienen om de grenzen af te bakenen.

Bischierigheid

Bischierige mensen zijn niet bisekseeel. Ze identificeren zich als heteroseksuelen of homoseksuelen, maar staan open voor seks met personen van het geslacht waartoe ze doorgaans niet worden aangetrokken.

Queer

Queer is een parapluterm voor een seksuele voorkeur of een geslachtsidentiteit die afwijkt van de norm. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen uit de punkscene die zich identificeren als queer. De term is vooraal bedoeld om zich af te zetten tegen de standaard hetero-norm en trekt tegelijkertijd elk mogelijk hokje in twijfel. Queers weigeren om zich in een hokje te laten plaatsen door zich te identificeren als hetero of homo, en/of als cisgender of transgender.

Same Gender Loving

Binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap identificeren sommige mensen zichzelf liever als ‘Same Gender Loving’ (verliefd op hetzelfde geslacht). Ze weigeren etiketten als homo, lesbisch of biseksueel. Deze begrippen beschouwen ze als te zeer verbonden met de westerse cultuur. Volgens hen geeft de uitdrukking ‘Same Gender Loving (SGL) hun verhouding met de seksuele voorkeur beter weer.

Autosexualiteit

Autoseksualiteit is het toppunt van narcisme. Autoseksuelen voelen zich fysiek het meest aangetrokken tot zichzelf. Bij een sterke voorkeur zal een autoseksueel geen behoefte hebben aan seks met iemand anders, maar wel behoefte hebben aan zelfbevrediging. Als je de volgende keer in de sportschool iemand heel verliefd in de spiegel ziet kijken naar zijn eigen lichaam, dan heb je wellicht te maken met een autoseksueel.

Gerontofilie

Voor een gerontofiel kent liefde geen leeftijd. Het is een seksuele voorkeur van een relatief jong persoon voor ouderen en bejaarden.

Tot besluit wil ik nog zeggen dat je jezelf vooral niet in een hokje moet stoppen. Je ontdekt wie je werkelijk bent als je stopt te denken wie je zou moeten zijn. Lastige zin maar denk er eens goed over na.

Advertentie
5 1 stem
Beoordeel artikel
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Voere72
4 jaren geleden

Als je maar gelukkig bent.