Home Seks & Relaties Relaties Nigeriaanse fraude via Whatsapp

Nigeriaanse fraude via Whatsapp

206
2
Tip

Regelmatig besteden we aandacht aan allerlei vormen van internetcriminaliteit. Immers, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ditmaal waarschuwen we je voor fraude via Whatsapp.

Tijdens het modereren van de reacties op onze website kwamen we een opmerkelijk spambericht tegen. In reactie op het artikel “Waarom gaan gelukkige koppels vreemd?” schrijft een zekere mevrouw Jasmijn Lars uit Friesland dat haar echtgenoot vreemdging. Ze heeft een oplossing gevonden bij een zogenaamde spreukmaker met de naam Dokter Sacre. Hij deed een spreuk voor haar en plots kwam haar mijn man bij haar terug. Bovendien bedriegt hij haar niet langer, aldus de Nigeriaanse gangster die zich voordoet als een wanhopige Friese huismoeder. Mocht je ook behoefte hebben aan de krachtige spreuken van deze wonderdokter dan kun je contact met hem opnemen via Whatsapp. Het landnummer van het bijgesloten nummer is 234, oftwel Nigeria.

De door ons verwijderde reactie van een Nigeriaanse fraudeur.

Om dit soort fraudeurs buiten de deur te houden is onze website niet toegankelijk vanuit landen als Nigeria. Deze fraudeur gebruikt echter een Belgisch IP-adres. Het IP-adres (om privacy redenen onherkenbaar gemaakt in de screenshot) verwijst naar een privé-aansluiting in het Waalse Mont Saint Guibert. Vermoedelijk is de computer van deze nietsvermoedende burger gehackt, zodat de fraudeur misbruik kan maken van zijn identiteit en internetverbinding.

Deze fraudeurs richten zich op mensen met emotionele problemen, zoals mensen die net een slecht huwelijk hebben afgesloten en naarstig op zoek zijn naar een nieuwe liefde. Ze gebruiken websites waar veel singles komen zoals Facebook, Instagram of Genotsplekje.nl.

Zodra je contact opneemt met het Nigeriaanse nummer proberen ze je vertrouwen te winnen. Ze hebben alle tijd van de wereld en zijn totaal niet opdringerig. Ze beloven je een mirakel, maar je moet er wel wat voor doen. Meestal geld opsturen via Moneygram.

Scambaiting

Scambaiting is tegenwoordig een heuse internetsport. Je neemt bewust contact op met dit soort oplichters om zoveel mogelijk van hun tijd te verspillen. Want hoe meer tijd ze kwijt zijn aan iemand die ze zo lang mogelijk aan het lijntje houdt, hoe minder tijd ze hebben om nieuwe slachtoffers te maken. Check de website www.419eater.com voor meer informatie.

Meer artikelen over internetcriminaliteit

Datingfraude door Amerikaanse militairen
Wraakporno voorkomen
De do’s and dont’s van cybersex
Hoe herken je nepprofielen op datingsites?

Ik ben een slachtoffer van fraude

Herken je dit verhaal en ben je bang dat je in een dergelijke situatie verkeert? Neem dan contact op met de Fraude Helpdesk. Dat kan via e-mail of telefonisch op het nummer 088–786.73.72. Woont U in België, contacteer dan het Meldpunt Fraude van de Federale Overheid.

Schaamte

Mocht dit je zijn overkomen dan kan het zijn dat je wordt overvallen door schaamte. Dat is niet op zijn plaats. Deze fraudeurs zijn extreem bedreven. Ze manipuleren dagelijks zeer geraffineerd tientallen slachtoffers.

Lotgenoten

Slachtofferhulp Nederland heeft een online-community waar fraudeslachtoffers hun ervaringen met elkaar kunnen delen.

Slachtoffer In je omgeving

Denk jij dat dit een vriend of familielid overkomt. Zoek dan hulp. Deel ook onderstaande video. Hierin zie je onder meer de aangrijpende verhalen van enkele slachtoffers.

Advertentie
5 1 stem
Beoordeel artikel
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
relaxed68
relaxed68
3 jaren geleden

Helaas zie je vaak dat sites via zogenaamde spambots gevonden worden. Spambots maken gebruik van VPN clusters en IP-forwarding. Dit laatste is een gevolg van het klikken op de link in een spambericht. Plug-ins filteren berichten op IP en content voordat deze in de moderator postbus terecht komen. De wat duurdere hostingpartners doen dit al voor hun afnemers. Sowieso, blijf alert op de wazige links en niet Nederlandse telefoonnummers in berichten. Dit geld natuurlijk ook voor berichten die beginnen met “Beste {geen naam}” of Beste “e-mail-adres”, klik hier om uw gegevens te controleren en te verifiëren. Rapporteer ze altijd bij je bank of instelling. Be safe on-line!

Janine
3 jaren geleden
Reply to  relaxed68

Dit is artikel is erg helder. Een gewaarschuwd mens telt voot twee. Jouw commentaar of aanvulling is voor mij (en ik denk voor de meesten) te technisch en complex. Kun je in lekentaal aangeven wat je nu precies wil zeggen???