Home Seks & Relaties Single & Daten Voel je gelukkig terwijl je single bent!

Voel je gelukkig terwijl je single bent!

412
0
Tip

Ben je niet gelukkig omdat je alleenstaand bent? Dan zul je wellicht nog lang single blijven! Wees een “happy single” en vergroot hiermee de kans op een nieuwe relatie. Of je nu nog maar net uit een relatie komt, of je voelt je gefrustreerd omdat je nog steeds geen lief hebt, alleen zijn betekent niet dat je ongelukkig moet zijn.

Wie ongelukkig en gefrustreerd door het leven gaat zal niet snel een nieuwe partner vinden. Klinisch psycholoog Jennifer Taitz schreef het boek “How to Be Single and Happy”. Daarin bespreekt ze alle wetenschappelijk bewezen tips die je gelukkiger maken wanneer je alleen door het leven gaat.

Betekenisvolle activiteiten

“Onderzoekers zijn het er over eens dat gelukkig zijn meer gaat over hoe je je tijd doorbrengt en je gemoedstoestand dan of je een relatie hebt of niet,” legt dr. Taitz uit aan lifestyle-website Well+Good. Je kan immers eenzaam en depressief zijn terwijl je een relatie hebt. “Je leidt een gelukkig leven wanneer je betekenisvolle activiteiten doet, sociale ondersteuning hebt en mindfull bent.”

“Mensen denken vaak dat liefde automatisch geluk met zich meebrengt, maar het is eigenlijk andersom”

Met mindfulness bedoelt Taitz dat je in het nu leeft. Het is belangrijk dat je gaat genieten van wat je doet en van wat er gebeurt. “Je kan op hét leukste concert ooit zijn, maar met je gedachten ergens anders zitten. Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat je buurvrouw er beter uitziet, dan geniet je niet oprecht van het moment,” stelt Taitz. “Mensen denken vaak dat liefde automatisch geluk met zich meebrengt, maar het is eigenlijk andersom.”

Niet al jouw gedachten zijn feiten

Een negatieve spiraal doorbreken (bijvoorbeeld denken dat je nooit de liefde van je leven zal ontmoeten) kan moeilijk zijn. Wat kan helpen, is jezelf eraan herinneren dat niet alles wat door je hoofd spookt realiteit is.

“Wanneer je zulke gedachten hebt is het goed dat je jezelf eraan herinnert dat die niet altijd waar zijn. Geef in plaats van altijd de pijnlijke dingen te geloven een positieve draai aan je negatieve gedachten en geloof het omgekeerde.” Exact wat je nodig hebt om verder te gaan met je leven.

Veel mensen die pech hadden in vorige relaties denken dat hun liefdesleven gedoemd is om te mislukken

Wacht niet tot je een relatie hebt

Taitz geeft haar ongelukkige alleenstaande patiënten de opdracht om zichzelf een vraag te stellen: hoe zou een gelukkige relatie je leven veranderen? Misschien ben je minder beschaamd over jezelf? Misschien zou je meer relaxen? Misschien zou je minder om je uiterlijk geven? Meestal kaatst Taitz dan al een vraag terug: waarom begin je daar nu al niet mee?

Zie het verleden als een les, niet als fout

Veel mensen die pech hadden in vorige relaties denken dat hun liefdesleven gedoemd is om te mislukken. Maar wat doe je wanneer een slecht verleden een mooie toekomst tegenhoudt? Dr. Taitz stelt dat je eerst alles moet doen om je ex te vergeten. Ontvolg ze op sociale media en stop met over hen te praten tegen je vrienden.

Zet je date niet op een voetstuk (maar jezelf wél)

Het is leuk dat je enthousiast bent over een nieuwe date. Maar er is een klein verschil tussen iemand leuk vinden en hopen dat het je ware liefde is. “Fantaseren over een date kan even schadelijk zijn als terugdenken aan slechte herinneringen, omdat je er valse hoop van krijgt.” Als je té hard wilt dat je nieuwe verovering ‘de ware’ wordt, dan ga je misschien slechte eigenschappen door de vingers zien.

Daarnaast meent Taitz ook dat je nooit jezelf moet veranderen. De weg naar geluk is geen andere persoonlijkheid of uiterlijk. “Hoe liever je voor jezelf bent, hoe gelukkiger je zal zijn.” En zeg nu zelf, welke toekomstige partner kan dat weerstaan?

Advertentie