Home Seks & Relaties Seksualiteit Feiten en fabels over een SOA

Feiten en fabels over een SOA

452
1
Tip

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA’s) zijn geen pretje. Gelukkig merk je het vanzelf als je een geslachtsziekte hebt… of toch niet? We zetten alle feiten en fabels even voor je op een rijtje.

“Als je een SOA hebt merk je het vanzelf”

Antwoord: Fabel.

Soms merk je niets van een geslachtsziekte. Zo kan je er weken, maanden en soms zelfs jaren mee rondlopen… en mogelijk heel wat andere mensen besmetten. in 2018 hadden 21.021 mensen die zich lieten testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid, chlamydia. In 2017 werden door huisartsen ongeveer 39.800 chlamydia-diagnoses gesteld.

Los van het feit dat je anderen kunt besmetten kan het te lang rondlopen met een SOA ook schade aanrichten bij jezelf. Zo kun je door een geslachtsziekte onvruchtbaar worden. Heb je onveilige seks gehad, laat je dan altijd testen.

Is de stap naar de huisarts er net iets teveel aan? Koop dan online een zelftest. Via Testalize.me kun je jezelf anomiem laten testen op chlamydia & gonorroe. Zij testen in een laboratorium en bezorgen je binnen 48 uur de uitslag. Wel zo prettig!

“Je kunt een geslachtziekte oplopen via de wc-bril”

Antwoord: Fabel.

It’s in the name! Seksueel Overdraagbare Aandoening. Je moet toch echt seks hebben om een SOA op te kunnen lopen. Direct onbeschermd contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen is onveilig. Op een WC-bril zitten waar iemand met een SOA op heeft gezeten vormt geen enkel risico op een SOA.

“Ik slik de pil dus kan ik geen SOA oplopen”

Antwoord: Fucking fabel.

De anti-conceptiepil beschermt je alleen maar tegen zwangerschap, niet tegen geslachtsziekten.

“SOA’s komen niet alleen voor bij swingers”

“Alleen mensen met veel wisselende contacten krijgen een SOA”

Antwoord: Fabel.

SOA’s komen niet alleen voor bij swingers. Natuurlijk lopen zij die regelmatig onveilige seks hebben met verschillende partners meer risico, maar het feit dat jij minder vaak van partner wisselt neemt niet weg dat je ook een SOA kunt oplopen. Meestal is het gewoon een kwestie van pech. Zelfs als je monogaam bent weet je nooit 100% zeker wat je partner uitspookt.

“Ik heb het maar 1 keer onveilig gedaan, dus kan ik geen SOA krijgen”

Antwoord: Fabel.

Het is net als met zwangerschap. Die ene keer kan het gewoon raak zijn. Gebruik dus altijd een condoom als je niet zeker weet of je bedpartner een SOA heeft.

“Je kan een SOA maar 1 keer oplopen”

Antwoord: Fabel en feit.

Mocht je besmet raken met herpes of HIV, dan zit je hier je hele leven aan vast. Die ziektes kun je inderdaad geen tweede keer meer oplopen. Andere SOA’s zoals chlamydia en gonorroe zijn te genezen. Na de behandeling kun je het echter net zo makkelijk weer oplopen.

Advertentie
5 1 stem
Beoordeel artikel
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Remy2
4 jaren geleden

Gelukkig niks nieuws voor mij. Denken dat de pil je tegen een SOA beschermt whahaha!