Home Seks & Relaties Single & Daten Datingfraude door Amerikaanse militaren

Datingfraude door Amerikaanse militaren

464
7
Tip

Wat een knappe vent! Het lijkt wel een generaal in zijn mooie uniform. Het is een Amerikaans militair die je vanuit het niets een berichtje stuurde en nu is hij je geliefde. Maar dan vraagt hij ineens om geld…

West-Afrikaanse bendes

Het gaat hier om West-Afrikaanse bendes die rijke westerse mensen proberen geld af te troggelen. Ze zijn steeds actiever met allerlei vormen van fraude, waaronder loterij- en erfenisfraude. Ze richten zich op mensen met emotionele problemen, zoals mensen die net een slecht huwelijk hebben afgesloten en naarstig op zoek zijn naar een nieuwe liefde.

Ze hebben alle tijd van de wereld en zijn totaal niet opdringerig. Ze leggen contact en winnen je vertrouwen. Dat proces kan maandenlang duren en dan er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Tot je echt helemaal verknocht bent aan die mooie Amerikaanse militair (man of vrouw) en je die persoon blind vertrouwt en in de armen wilt sluiten. Dan komt de vraag om geld.

Trukendoos

Ze willen naar je toekomen of willen iets van onschatbare waarde naar je toesturen. Soms hebben ze hulp nodig bij het innen van een loterijprijs of een erfenis. Je hebt dan te maken met een hele lieve man of vrouw, die je ook nog een hoop geld kan bieden. Maar dan begint het probleem pas.

Hij of zij heeft geld nodig om dat voor elkaar te krijgen. Kosten voor inklaring, verzending, een reis enz. En dat moet je dan eerst wel even overmaken via Moneygram.

De man of vrouw waar je mee spreekt is geen Amerikaans militair. Het machtigste leger ter wereld ziet machteloos toe hoe hun naam wordt misbruikt om mensen op te lichten. Ook de politie staat vaak machteloos. De foto’s die de zogenaamde militair gebruikt zijn vaak van een echte militair wiens laptop is gehackt. In werkelijkheid praat je met een inwoner van een West-Afrikaans land, zoals Nigeria of Senegal.

De beheerders van websites zoals Facebook, of deze website, kunnen ook niets anders dan waarschuwen, voorlichten en hopen dat haar bezoekers dit soort berichten aan hen rapporteren. Vanaf vandaag hebben we ook een tweetal knoppen toegevoegd aan elk gebruikersprofiel op onze website.

Met het knopje “Blokkeer” kun je vanaf nu een gebruiker blokkeren, en met het knopje “Rapporteer” kun je ons waarschuwen dat een gebruiker zich niet aan de regels houdt. Spam, fraude, oplichting, discriminatie, dreigementen enz. Je mag het allemaal rapporteren.

Strafbare feiten geven wij ook door aan de politie. Zelf mogen wij namelijk geen berichtenverkeer monitoren of dieper onderzoek doen naar misdragingen op onze site. Wij worden net als andere websitebeheerders beperkt door de Europese privacywetgeving. Maar we mogen wel gegevens aanleveren aan justitie. Zij kunnen met toestemming van de rechter privacyregels schenden en dieper graven.

Alleen waarschuwen helpt

Onze community groeit met de dag. Ik ontving deze maand dan ook voor het eerst een melding van misbruik. Een gebruiker stuurde het volgende bericht door:

We hebben deze zogenaamde dame (hoogstwaarschijnlijk een Afrikaanse man) onmiddelijk van ons platform verwijderd en een waarschuwingsbericht uitgestuurd. We hebben ook het IP-adres van de computer van deze Marie Cooper nagetrokken en wat blijkt. Hij/zij komt uit Senegal.

Ze gebruiken websites waar veel singles komen zoals Facebook, Instagram of onze website. Vervolgens roepen ze je op om hen een mail te sturen. Vanaf dat moment zijn ze bij ons ook van de radar verdwenen. Niet mailen dus! Dan begint de ellende!

Hoe herken je een datingfraudeur?

– Komt uit het buitenland, vaak Engels of Amerikaans;
– Is vaak militair of ondernemer;
– Is vanwege zijn werk vaak in Afrika of het Midden-Oosten;
– Gedraagt zich als een prins op het witte paard of een droomprinses;
– Belooft naar u toe te komen maar stuit steeds op obstakels;
– Heeft veel geld, maar kan daar door omstandigheden niet aankomen;
– Moet in dat verre land eerst nog (financiële) problemen oplossen;
– Heeft (zicht op) een flinke som geld, maar heeft hulp nodig om dit vrij te spelen;
– Vraagt of hij/zij zijn waardevolle spullen naar u kan sturen.

Deze lijst is natuurlijk niet volledig, maar dit zijn de meest voorkomende scenario’s.

Ik ben een slachtoffer van datingfraude

Herken je dit verhaal en ben je bang dat je in een dergelijke situatie verkeert? Neem dan contact op met de Fraude Helpdesk. Dat kan via e-mail of telefonisch op het nummer 088–786.73.72. Woont U in België, contacteer dan het Meldpunt Fraude van de Federale Overheid.

Schaamte

Mocht dit je zijn overkomen dan kan het zijn dat je wordt overvallen door schaamte. Dat is niet op zijn plaats. Deze fraudeurs zijn extreem bedreven. Ze manipuleren dagelijks zeer geraffineerd tientallen slachtoffers.

Lotgenoten

Slachtofferhulp Nederland heeft een online-community waar fraudeslachtoffers hun ervaringen met elkaar kunnen delen.

Slachtoffer In je omgeving

Denk jij dat dit een vriend of familielid overkomt. Zoek dan hulp. Deel ook onderstaande video. Hierin zie je onder meer de aangrijpende verhalen van enkele slachtoffers.

Advertentie

7 REACTIES

  1. ik had het via Instagram. Eerst een mooi verhaal ophangen en toen puntje bij paaltje kwam wilde meneer geld… Meteen afgekapt..

  2. Pas nog via Instagram meegemaakt. Ik denk dat ik als volger van 1 van de foto’s was geselecteerd. De persoon deed zich voor als een Engels model en wilde mij als postadres gebruiken omdat “zij” geen tijd had om zelf het pakketje af te wachten. Daarin zouden haar pensioenvoorzieningen moeten zitten. Maar kon wel tijd maken om, vanuit Engeland, het pakketje, dat uit Maleisië moest komen, bij mij persoonlijk op te komen halen. Bij mij gingen de alarmbellen af en heb het contact afgekapt, na heel erg duidelijk te zijn geweest dat ik niet daaraan mee wilde werken.

  3. Ik heb hier ook last van gehad via Facebook. Ze wilde eerst mijn 06 nummer (ik heb een oud nummer gegeven) en daarna een e-mail-adres om filmpjes te sturen. Intussen heb ik Facebook ingeschakeld. Zij hebben deze persoon inmiddels aan kunnen pakken.

  4. Ook ik viel in de val van deze oplichters door gevoelens. Ik dacht eerst dat het te mooi was om waar te zijn, maar mijn naïviteit nam uiteindelijk toe en ik geloofde alles wat hij tegen mij zei. Ik verloor ongeveer € 60.000 en kwam ten einde raad bij mijn neef terecht die bij de politie werkt. Hij heeft contact opgenomen met Interpol, zodat zij deze boeven in de val konden lokken. De Marokkaanse politie helpt mij nu met het terugvorderen van mijn geld. Ik voel me nogal dom, omdat we elkaar ook nooit hebben ontmoet. Toch heb ik dat geld opgestuurd.

Reacties zijn gesloten.